Hjälp på vägen – 3 F

”Jag är så trött på att behöva bevaka mina medarbetare”.

Vi var inne på tredje dagen i ledarutbildningen och diskuterade de utmaningar man stod inför i vardagen.

”Hur menar du bevaka medarbetarna” frågade jag?

”Ja, bevaka eller övervaka är orden som mina medarbetare slänger på mig och som de menar att jag gör eftersom de tycker att de inte får gå på toaletten i fred” svarade min deltagare.

”Får de inte gå på toaletten på jobbet då” undrade jag?

”Jo, men det blir svårt för dem att hinna med sina arbetsuppgifter om de går på toaletten med söndagsbilagan i handen och är borta en sisådär 40 minuter varje dag. Och eftersom vi haft den här diskussionen under flera månader nu, så orkar jag inte längre argumentera utan går undan” svarade chefen uppgivet och med sorg i ögonen.

Men hur kan det bli såhär?

Vad som har hänt, eller för den delen, vad som inte har hänt för att medarbetare och chefer kunnat hamna så långt ifrån varandra? Oftast handlar det om att man som företag och ledning inte är tydliga nog med det som vi kallar för företagets Riktning. Alltså varför företaget finns, hur vi ska arbeta och bete oss samt vad vi ska göra på jobbet. Syfte, regler och mål. När detta inte är tydligt förankrat hos en medarbetare kan det bli svårt att koppla sin egen närvaro och sitt eget beteende till företagets. Av den anledningen kan det därför komma sig att man anser sig ha rätt att gå på toaletten i 40 minuter varje dag. Jag vet, det låter helt galet men det är inte särskilt ovanligt.

De flesta företag och chefer tycker att man är tydliga då man informerat sin personal både om regler och mål. Man inser dock inte att detta är ett ämne man kontinuerligt behöver adressera. Om ledningens önskan verkligen är att ha medarbetare som är motiverade, engagerade och som arbetar för att nå satta mål kräver det också en ledning och chefer som vågar, vill och väljer att agera. Vad ska man då göra? Arbetet med företagets Riktning kan bli hur stort och litet som helst.

Börja tänka och agera på de 3 ”F:en”:

  • Förankra – var kontinuerligt tydlig med vilka övergripande mål och strukturer ni har för att nå framgång.
  • Fråga – ha en dialog (inte monolog) om målen och strukturen som ni ska arbeta mot. Hur hänger de övergripande målen och individens mål samman? Hur ser strukturen ut som
    individen ska luta sig mot för att kunna följa upp sitt och gruppens arbete?
  • Finnas till hands – hitta olika forum där ni på regelbunden basis träffas och stämmer av. Digitalt, fysiskt, i grupp eller individuellt. Det räcker inte med ett
    medarbetarsamtal en gång per år. Det ni kontinuerligt ska följa upp är både de övergripande och individuella målen men också hur medarbetaren mår och vad hen har för
    utmaningar i sin arbetsvardag.

Amplica kan garantera att de 3 ”F:en” sätter igång tankarna hos er alla. Och det gynnar också er alla.

Vill du istället ha hands-on-hjälp av Amplica att hålla i dialogen eller kanske bara behöver ett bollplank? Kontakta oss idag så hjälper vi er framåt.

Kontakt
info@amplica.se
0736-94 18 54

Hävertgatan 29
254 42 Helsingborg